Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Facebook, μεγαλύτερος εθισμός ever!!!


Χθες αργά το βράδυ έπιασα τον εαυτό μου μπροστά από το pc, με ανοιχτή σελίδα το facebook και απλά χάζευα, δεν μιλούσα στο chat, δεν σχολίαζα φωτογραφίες και δημοσιεύσεις απλά ΧΆΖΕΥΑ! Κάπως έτσι ξεκίνησα να ψάχνω το γιατί. Διάβασα αρκετά σχετικά άρθρα.

Κάπως έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου facebook αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως από την μεταμεσονύκτια χρήση του η οποία τείνει να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Πολλοί από εμάς logάρουμε στο facebook κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, σχεδόν πάντα παρασυρόμαστε και καταλήγουμε να μένουμε ξάγρυπνοι μέχρι και τις 4 τα ξημερώματα. Φυσικό και επόμενο το πρωινό ξύπνημα να αποτελεί μαρτύριο και να έχουμε δυσκολίες στην ημερήσια δραστηριότητά μας. Το βράδυ η ιστορία επαναλαμβάνεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Αν έχεις εντοπίσει αυτό το πρόβλημα τότε είσαι εθισμένος στο facebook, και μάλλον είσαι αδύναμος να το αντιμετωπίσεις.Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε κυρίως λόγω της μεταφοράς της χρήσης του διαδικτύου από τον επιτραπέζιο υπολογιστή, στο laptop στο κρεβάτι, λόγω της εύκολης ασύρματης πρόσβασης.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως και οι εταιρίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως και κάθε δουλειά που απαιτεί χρήση υπολογιστή, καθώς οι χρήστες κάνουν κατάχρηση του facebook και από τον υπολογιστή της εργασίας τους. Από κάποιες εταιρίες έχουν ληφθεί μέτρα όπως αποκλεισμό των πυλών πρόσβασης τόσο στο facebook, όσο και σε διάφορα blogs του διαδικτύου, μετά την διαπίστωση της κατάχρησης από τους υπαλλήλους τους.

Τελικά το facebook είναι κάτι παραπάνω από μόδα, σαν εθιστική ουσία, σαν τη νικοτίνη ή σαν κάποιο ναρκωτικό. Σου προσφέρει μια δεύτερη ζωή. Εσύ δημιουργείς την εικονική ζωή που θα ήθελες να έχεις. Από τη στιγμή που εσύ την τροφοδοτείς με δεδομένα, τότε την διαμορφώνεις όπως θέλεις. Τι γίνεται όμως από τη στιγμή που η οθόνη κλείσει και μετά??? Όλο αυτό είναι συνέπεια της ανασφάλειας που βιώνουμε καθημερινά σε ατομική βάση. Οι κοινωνικές μας σχέσεις φτάνουν στο περιθώριο με αποτέλεσμα να προτιμάμε τις εικονικές επαφές.
Είναι τρομακτική η ευκολία με την οποία φίλοι και γνωστοί επιλέγουν να δημοσιοποιούν προσωπικές στιγμές, φωτογραφίες, πεποιθήσεις, απόψεις, πιστεύω κλπ. Κάπως έτσι δίνεις λεπτομερή αναφορά στους εικονικούς σου φίλους για το τι κάνεις κάθε στιγμή. Είναι χωρίς σύγκριση η πιο περίεργη μορφή καταπάτησης προσωπικών δεδομένων, επειδή γίνεται οικειοθελώς.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά τη σχέση των Ελλήνων με το facebook πραγματοποίησε το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος Ελληνας μπαίνει να τσεκάρει το facebook του δυο με τρεις φορές καθημερινά! Για κάθε επίσκεψη σπαταλά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας.Το 42% θεωρεί την υπηρεσία απολύτως απαραίτητη! Αξίζει να τονίσουμε ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ερωτηθέντων, οι Ελληνες τοποθετούν το facebook στα τοπ 5 καλύτερα sites παγκοσμίως, ενώ το έχουν πρώτο πρώτο στη λίστα των ιστότοπων κοινωνικοποίησης.

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg δήλωσε ότι στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης είναι εγγεγραμμένοι 500 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους μισούς από αυτούς να κάνουν login σε καθημερινή βάση. Αχ ρε Mark, τι μας έχεις κάνει....

Το επόμενο βίντεο το βρήκα τυχαία, το βρήκα ευφυέστατο και θεώρησα καλό να το ποστάρω με αυτό το άρθρο.

1 σχόλιο: